WATERHUISSTRAAT 5 - 4574 SX ZUIDDORPE 0115-608404
 • Indak deVaan InstallatieTechniek

Duurzame Energie voor thuis

Oplossingen voor;

 1. Hybride warmtepomp
 2. Zonnepanelen ter verlaging van de energiefactuur, zowel elektrisch als thermisch
 3. Zonnepanelen ter voorkoming van een dure verzwaring van uw elektrische aansluiting als U bijvoorbeeld een warmtepomp overweegt voor airconditioning
 4. Zonnepanelen gebruiken als dakbedekking om uw dak te renoveren zonder dure nieuwe dakbedekking/pannen/bitumen
 5. Comfortverhoging sanitair
 6. Backup van uw elektriciteitsvoorziening bij kantoor aan huis

02-2021; De “Hybride” warmtepomp
De hybride warmtepomp is dé manier om het gasverbruik te verminderen in uw woning en/of appartement. Onze InstallatieArchitect krijgt steeds meer (advies) aanvragen binnen voor het installeren van een warmtepomp. Dit is pas mogelijk na een vrijblijvende maar tegen vast tarief uitgevoerde schouwing/intake door deVaan. Hierna kunt U besluiten om bij ons of elders via een offerte een hybride warmtepomp aan te schaffen en deze zelf of te laten installeren, echter pas nadat de woning aan de juiste voorwaarden voldoet. Lees hieronder meer over deze voorwaarden en investeringen die nodig zijn voor zo’n hybride warmtepomp.

In dit artikel geven we meer informatie over de hybride warmtepomp:
• Wat is een hybride warmtepomp
• Waarom een hybride warmtepomp
• Voorwaarden hybride warmtepomp
• Soorten warmtepompen
• Advies DeVaan

Wat is eigenlijk een “hybride” warmtepomp?

Hybrid, Powered by Toshiba; Afb.1 Bron Remeha

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samenwerkt met een reguliere gas cv-ketel. Een hybride warmtepomp beschikt over een binnen- en een buitenunit. De binnenunit is een unit welke naast de cv-ketel komt te hangen. De buitenunit van de warmtepomp staat in de buitenlucht. Daar wordt energie aan de buitenlucht onttrokken. Het werkende deel van de warmtepomp brengt deze energie naar een hoger temperatuurniveau, zodat de warmte gebruikt kan worden in uw centrale verwarmingssysteem.

De hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en verzorgt voor een groot deel de benodigde warmte in huis, bij voorkeur via LTV-vloerverwarming. De CVketel werkt op gas en is verantwoordelijk voor het warme water in de keuken en badkamer, wel of niet ondersteund door een zonneboiler. Daarnaast springt de CVketel indien nodig bij op koude dagen, zodat er altijd een optimale warmte in huis is.

Waarom een “hybride” warmtepomp?
De Nederlandse overheid heeft aangegeven dat vanaf 2050 alle huishoudens klimaatneutraal moeten zijn. Dat betekent dat we gebruik moeten gaan maken van alleen duurzame bronnen van energie. De meeste huishoudens zijn op dit moment nog aangesloten op aardgas, een brandstof die CO2-uitstoot geeft bij verbranding. Door over te stappen op uitsluitend duurzame bronnen verminderen we deze CO2-uitstoot.

Volledig afstappen van aardgas vergt een enorme investering, niet alleen in apparatuur maar ook bijvoorbeeld in de rest van uw verwarmingssysteem en isolatie van uw woning. De hybride warmtepomp wordt gezien als een eerste stap om het gasverbruik van een woning te verminderen. De overheid stimuleert duurzame oplossingen zoals de hybride warmtepomp met de zogeheten Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze subsidie ligt rond de € 1.500,-.

Voorwaarden “hybride” warmtepomp

De overstap naar alleen duurzame energie is ingrijpend. Uit recent onderzoek is zelfs gebleken dat de gemiddelde investering ruim € 18.500,- bedraagt om over te gaan op uitsluitend duurzame warme en/of koudebronnen (broninstallatieprofs.nl). Zoals eerder aangegeven is de hybride warmtepomp slechts 1 manier om’t gasverbruik te verminderen. Helemaal #VanGasLos kan met dit type warmtepomp niet omdat deze samenwerkt met een CVketel. Ook bij het toepassen van de hybride warmtepomp moeten er een aantal verschillende voorzieningen getroffen worden en is investering nodig, alleen minder ingrijpend dan bij het aanpassen naar een #VanGasLos installatie.

Hou rekening met de volgende voorwaarden voor een hybride warmtepomp:

 • Aanschafkosten
  ​De aanschafkosten van een hybride warmtepomp liggen tussen de €5000,- en €7000,- incl.BTW en installatie. Zelfs met subsidie liggen de kosten een stuk hoger dan bij de traditionele cv-ketel.
 • Isolatiegraad van de woning
  De hybride warmtepomp is vooral geschikt voor volledig geïsoleerde woningen. Denk hierbij aan (partners voor) woningisolatie zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Zonder volledige woningisolatie is de kans groot dat er (te) hoge temperaturen nodig zijn om uw huis te verwarmen en de hybride warmtepomp minder warmte kan leveren en vaker de cv-ketel moet inschakelen.
 • Gasverbruik
  Natuurlijk wilt u graag een bijdrage leveren in de reductie van het gasverbruik in Nederland. Maar u wilt ook graag weten wat u bespaart. Met de huidige energietarieven verdient een hybride warmtepomp zich al terug bij een jaarverbruik vanaf 1.500m³ gas. Is uw verbruiker hoger, dan zal de besparing ook groter zijn. Bij sneller stijgende gasprijzen zal de besparing alleen maar groter worden. Voor woningen die meer dan 4.000m³ gas verbruiken zal de besparing die de warmtepomp kan leveren gelimiteerd zijn op wat de warmtepomp maximaal kan leveren op jaarbasis (de warmtepomp is hierin naar verhouding klein).
 • Elektriciteitsverbruik
  De hybride warmtepomp zal gas gaan besparen, maar heeft ook elektriciteit nodig om te werken. Het gasverbruik zal dus dalen en het elektriciteitsverbruik zal stijgen. Per saldo levert dit bij een goed ontworpen en geïnstalleerd systeem wel een kostenbesparing op. Om de kosten voor elektriciteit (nog verder) te drukken is het een overweging om zelf elektriciteit op te wekken met zonneEnergie en panelen.
 • Verwarmingssysteem
  Warmtepompen werken het beste bij lage cv-watertemperaturen in uw verwarmingssysteem. Een combinatie met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren is dus aan te raden. Ook de hybride warmtepompen kunnen bij dergelijke verwarmingssystemen het beste rendement halen. Een goede test is om te kijken of u uw woning bij 0-10°C buitentemperatuur warm kunt houden met een cv-watertemperatuur van 30-50°C. Bij veel ketels is deze maximale aanvoertemperatuur in te stellen. Ook zijn er verschillende leveranciers van apparatuur die helpt om de benodigde watertemperatuur te reduceren.

Hybride warmtepomp werking

Mocht uw woning aan bovenstaande voorwaarden voldoen, dan kunt u serieus een warmtepomp gaan overwegen. Het is goed om te weten dat er drie verschillende soorten warmtepompen bestaan. Via deVaan kunt u zowel kiezen voor een hybride warmtepomp met buiten- als binnen unit of een mono-bloc. Naast de hybride warmtepomp bestaan er ook volledige all-electric warmtepompen. Dit type warmtepomp werkt volledig op elektriciteit en dus niet samen (hybride) met een gas cv-ketel. Echter is de afname van elektrische warmtepompen in Nederland veelal nog in de vorm van een monobloc of airco. De woning moet extreem goed geïsoleerd zijn en de kosten liggen een stuk hoger dan bij een hybride warmtepomp.

Advies deVaan;
Als uw woning al voorzien is van de nodige isolatie en dubbel glas/HR++-glas en uw verwarmingssysteem op lagere temperaturen uw woning warm krijgt of kan houden, dan raden we aan om zeker de optie voor een hybride warmtepomp te overwegen. Als specialist op het gebied van verwarming bekijken wij graag met u de mogelijkheden.

Mocht uw woning/verwarmingssysteem er nog niet klaar voor zijn of is de investering nu nog te groot, dan is het ook mogelijk om te kiezen voor een nieuwe CVketel en/of eerst te investeren in een comfortabele Lage Temperatuur vloer Verwarming en/of uw oude – mits een duurzaam merk/type – CVketel te laten hangen. Zo kunt u uw definitieve keuze uitstellen, en bent u nog geen 15 jaar gebonden aan een nieuwe ketel en kunt u in de (nabije) toekomst alsnog eenvoudig de overstap maken naar een andere vorm van verwarming.


Bosch Nefit zonneboilers!!!

 

Vanaf Sept.2008 Bosch Solarsysteem op vele plaatsen toepasbaar

Zonneboiler niet gekoppeld aan plek van de collector

Veel zonneboilersystemen stellen de installateur voor een probleem: de boiler moet namelijk onder de collector worden geplaatst. Daardoor is het soms moeilijk om een zonneboiler te plaatsen, of lukt het vanwege de vorm van het huis überhaupt niet. Het nieuwe Bosch Solarsysteem neemt dit probleem geheel weg. Dankzij een losse solar-pompunit kan voor alle onderdelen de ideale plek worden gekozen. En het eenvoudig te installeren systeem is natuurlijk aan te sluiten op iedere Bosch HR combiketel.

Het duurzame nut van zonneboilers staat mede door de verlaging van CO2-uitstoot buiten kijf. De overheid zet de komende jaren bij nieuwbouw in op EPC-verlagingen van enkele tienden. Bij gebruik van een zonneboiler met twee collectoren kan de EPC van een woning met ongeveer 0.1 worden teruggebracht. Zonneboilers dragen dus een substantieel steentje bij.  Gekoppeld aan de steeds hogere gasprijs  – al bijna het dubbele van tien jaar geleden – en aan subsidiemogelijkheden is een dergelijk systeem voor huizenbezitters steeds interessanter. De terugverdientijd wordt immers korter. Bosch draagt aan deze ontwikkelingen bij, door de toepasbaarheid van zonneboilers te vergroten dankzij het nieuwe Solarsysteem.

Geen leegloopsysteem
Waar bij standaard zonneboilers de collector leegloopt wanneer deze niet in gebruik is,  geldt dat niet voor het nieuwe Bosch Solarsysteem. Daardoor hoeft de afstand tussen de zonnecollector(en) en de boiler niet meer zo kort mogelijk te zijn, en hoeven de panelen ook niet per se boven de boiler worden geplaatst. Dit maakt onder meer montage van de collector(en) aan de gevel mogelijk. Ook kan de huiseigenaar bij de rest van de installatie kiezen voor de meest ideale plek in het huis.
Het complete Solarsysteem bestaat uit naar keuze 1 of 2 collectoren, in combinatie met montagemateriaal, een aansluitset, een aan de wand te bevestigen Solar-station, een eenvoudige bediening met een Solar-regelaar, een expansievat, een zonneboiler van 110 liter (staand en hangend te plaatsen) en zonneboilervloeistof. De collectoren (2.070 x 1.145 mm) kunnen horizontaal of verticaal zowel op als in het dak worden verwerkt, maar ook aan de gevel worden gehangen of op een plat dak worden gezet. Door de kunststof behuizing en het verlijmde glas hebben de collectoren maar weinig gewicht en zijn enorm sterk. Bovendien zijn ze eenvoudig door te koppelen.

Ervaring
Bosch heeft in de afgelopen dertig jaar meer dan een half miljoen collectoren verkocht. Al die ervaring is verwerkt in het nieuwe Solarsysteem. Deze techniek is zodanig doorontwikkeld dat de gratis 100 procent duurzame zonne-energie inmiddels voor de huiseigenaar gedurende vele maanden per jaar voordelig warm water oplevert. In de winter is er ook bij extreme kou geen bevriezingsgevaar en ook forse hagelbuien hebben geen nadelige invloed op de stevige solarpanelen.

Bosch levert de Solarsystemen – afhankelijk van het aantal collectoren (1 of 2) en de wijze van plaatsing – in acht verschillende samenstellingen. De consumentenadviesprijzen variëren van € 1.679,- tot € 2.393,- (excl. btw).

ALGEMENE KENMERKEN, Op pannendak verticaal,

Zonnecollector Bosch FKT-1S Verticaal met Opdak verticaal basis montageset FKA 5
Opdak verticaal uitbreiding montageset FKA 6 (bij 2 collectoren)
Dakhakenset tbv pannendak FKA 3
Collector aansluitset voor opdak/indak FS 44
Aansluitset expansievat
Zonneboilerregelaar Bosch B-sol 100
Solarstation Bosch AGS5
Expansievat 18ltr
Zonneboilervloeistof 5 of 10 liter
Zonneboiler ST110-2E

Solarpakketten Solarcollector Solarboiler Solarstation
Afmetingen (hxbxd) 207x115x9 cm 85x48x50 cm 36x29x24 cm
Gewicht 44 kg 65 kg
Oppervlakte m2 2,37 m2
Inhoud 1,4 liter 110 liter / 300 liter